Pàg. principal

Novetats

Arbres Genealògics:
     Avantpassats
     Famílies Actuals
     Dades incompl.

Info del Cognom:
     Origen
     Dist.Comarcal
     Dist.Dept.França
     Telèfons
     Cases Pairals      Llibres

Alta/Modif. Dades

Agraïments

Portades anteriors

Escriu un comentari


Gràcies a la Clemen Balletbò hem pogut eixamplar l'arbre genealògic de Cal Serradal de Torà de Tost amb noves dades del segle XVIII.
Veure l'arbre >>


Ha mort el Francesc Betriu i Cabeceran als 80 anys d'edat.
Veure l'arbre >>


Distribució territorial del cognom Betriu a Espanya.


Distribució territorial del cognom Betriu a França.

En Joan Peytaví ha transcrit el capbreu de l'any 1763 de Pere Betriu i Ribera (Pere Calvet (à) Betriu). En aquella època l'ordre dels cognoms encara no estava ben consolidat i la mateixa persona podia aparèixer de formes diferents. El capbreu ens dona molta informació del patrimoni de cal Betriu de Perles, així com ens ha permès conèixer avantpassats com la Maria Betriu que va fer testament l'any 1636 a favor del seu fill Pere Torres (à) Betriu, o el Celdoni Betriu, del que no hem pogut establir clarament el parentiu que tenia amb la resta de la família.
Document Transcripció Capbreu

Veure l'arbre >>

Molt probablement el primer cas de divorci d'un/una Betriu. Va succeir a Béziers l'any 1890.L'Anna que va participar en el programa de TV3 "Els supervivents del vol 9525 de Germanwings", accident on va morir el seu germà Toni. Clica la imatge per veure'n el programa
Veure l'arbre >>

Acta de naixement de la Berthe Betriou el 1885 a Béziers, hi va nàixer com podia haver nascut en qualsevol altre lloc, perquè el seu pare, Jean Betriou nascut a Labatut el 1851, consta com a director d'un museu mecànic ambulant de pas per Béziers. El Jean era fill d'una família, de com a mínim 6 germans, que vivien a Labatut, el seu pare era el Miquel Betriu nascut a Espot el 1820. La Berthe es va casar el 1940 a Tarbes amb en Jules Mallet.Per casualitat ha arribat a les nostres mans aquest llibre de 1881 sobre "Elocuencia y moral". La sorpresa va ser trobar-hi entre les seves fulles una fitxa amb el nom de Pilar Betriu. Com l'origen del llibre és Terrassa, creiem que la Pilar deu ser la Pilar Betriu i Capdevila que teniu a la dreta.


La Pilar Betriu i Capdevila
Veure l'arbre >>El Jaume Betriu i Armengol de Coll de Nargó, que ha quedat el 14è en motos al rally Dakar en el seu primer any de participació. Veure l'arbre >>


El Maurici Lucena i Betriu, actualment president d'AENA.
Veure l'arbre >>Hem trobat a Béziers (França) els registres de casaments de Betrius nascut a Àreu al segle XIX: Maria Antònia Betriu i Marsal *1825, Caterina Betriu i Pujades *1830, Maria Antònia Betriu i Marsal *1836, Emmanuel Betriu i Grange *1850, Pau Betriu i Pujades *1858 (d'aquest vam trobar posteriorment una escriptura de poders que va fer l'any 1890 a Tirvia a favor d'un veí), Maria Betriu i ¿Fortané? *1860. Gairebé tots s'hi van casar amb gent de la vall Ferrera, pel que hi devia haver una forta emigracio des d'aquesta vall cap a Béziers.


El cineasta Francesc Betriu que rebrà al premi Gaudí 2020.
Veure l'arbre >>Carta del 1897 de Bartomeu Betriu, vicecònsol a Ténès (Argèlia), a l'Ajuntament de Barcelona per vendre'ls unes monedes de plata trobades en un terreny de la seva propietat en aquesta localitat algeriana. A la mateixa carta relata que li havia regalat unes quantes monedes a la reina regent Maria Cristina d'Habsburg-Lorena, mare d'Alfons XIII.
Veure l'arbre >>


Hem transcrit gran part del contracte matrimonial del 1507 del Salvador Beatriu de Perles amb la Johana Pecuruyll hereva del Mas de Pinyes de Sallent (Coll de Nargó). El pergamí pertany a la colecció de la Biblioteca de Catalunya

Veure el pergamí
>>

Veure la transcripció >>

Veure l'arbre >>A la dreta de la foto Dolors Duró i Betriu nascuda a St Julià de Lòria i exiliada a Mèxic després de la Guerra Civil Espanyola. (Foto del 1945 a Mèxic)
El 1979 fou entrevistada a casa seva a Mèxic. Fent click a l'enllaç us podeu baixar fragments de l'entrevista on relata les calamitats que va passar al llarg de la seva vida.


Veure l'arbre >>


El Martí es va allistar a les milícies antifeixistes i va ser ascendit a tinent d'infanteria el 1937, i teòricament va desaparèixer al front d'Aragó en acció de guerra. I diem teòricament perquè es sap que el van fer pres i el van donar oficialment per desaparegut, però, segons referències posteriors de companys seus que també van caure presoners i van aconseguir evadir-se, ell no va voler intentar la fugida amb ells, i suposaven que l'haurien afusellat el dia següent com a acte de represàlia.

Veure l'arbre >>El 1920 Josep Betriu i Colell va decidir anar-se'n cap a França, per les difícils condicions de vida a Alinyà i perquè li havia tocat de fer la mili 3 anys a Ceuta. Com que a la vall d'Alinyà eren bons llenyataires va anar a tallar arbres a Axat (França). Un d'aquells arbres li va trencar la cama i es va haver de passar 2 anys a l'hospital. Allí va conèixer el germà de la Raymonde (Engràcia), que després seria la seva dona.
En aquells temps les autoritats franceses volien que els nouvinguts s'integressin el més aviat possible, i una de les coses que feien era afrancesar-los nom i cognoms, així el nostre Josep Betriu i Colell va passar-se a dir Joseph Bétrin, començava la nissaga dels Bétrin a França. (Informació facilitada per Hubert Bétrin net del Joseph)
Veure l'arbre >>El Jorge Pablo Vitriu amb el seu onzè net Joaquin a braços a la seva casa de San Javier (Argentina).
Veure l'arbre >>

El Ricard Betriu i Arias amb la periodista Mercedes Milà al programa "Convenzeme" del canal Bmad.

Veure l'arbre >>


El Marcel Betriu i Arias amb la periodista Mercedes Milà al programa "Convenzeme" del canal Bmad.

Veure l'arbre >>
Darreres troballes:
Segons l'article de Ramon i Vinyes publicat al Butlletí Arqueològic de la Societat Arqueològica Tarraconense, en que cita els benifets de la Catedral de Tarragona:
Jaume Betriu i Torres de Perles, benifet de la catedral de Tarragona entre el 1678 i 1680,i també entre 1680 i 1682.
Francesc Betriu, benifet de la catedral de Tarragona el 1692.

Segons el llibre "Onomàstica del terme de Pratdip", l'any 1697 Francesc Betriu i Torres era el rector d'aquest poble situat al Baix Camp.

Tot indica que aquest Francesc Betriu havia de ser el Francesch Betriu (a)Torres nascut a Perles el 1667 i que figura al nostre arbre genealògic.
En canvi tenim dubtes sobre qui era el Jaume, podria ser el Pere Jaume Betriu (a)Torres nascut a Perles el 1665, però era massa jove el 1678. Podria ser el Josep nascut el 1653, però no tenim constància que es digués Josep Jaume. O potser era un altre germà que no tenim registrat.


Gràcies als documents consultats per l'Albert Escuer a l'arxiu de La Seu d'Urgell, hem conegut la trista història de l'Agna Maria Fiter (a) Cases, esposa del Pere Jaume Betriu i Calbet.
El Pere Jaume i l'Agna Maria es van casar a Perles el 14 de Juny de 1695, oficiant la cerimònia l'oncle del Pere Jaume, el rector de Perles Joan Betriu (a) Torres.
L'Agna Maria era de Nargó, més que probablement del Mas de Cases i germana de l'hereu Jaume Joan Fiter i Cases, i per tant filla de Simeó i Cecília.
L'any següent, concretament el 28 de març de 1696, moria l'Agna Maria. 5 dies abans enterraven "un minyó albat" fill del Pere Jaume. Tot ens fa pensar doncs, que l'Agna Maria va quedar embarassada de bessons, i debía morir de les complicacions del part. Un dels bessons va nàixer mort o va morir poc després del part, i sol en va sobreviure el Pau Betriu (a) Calbet Fiter.
Uns anys després el Pere Jaume es va tornar a casar amb la Teresa Fornell Parcerissa de Pinell del Solsonès, i van tenir 10 fills.
Veure l'arbre >>El llibre sobre Ramon Frederic Vilana-Perlas i Camarasa, secretari personal del rei Carles III, ha fet servir informació de la nostra web per a documentar-se.

El Pol Moya i Betriu ha participat en la prova de 800m. en els jocs olímpics de Rio de Janeiro 2016 representant a Andorra.
Veure l'arbre >>


L'Asunción Míguez Betriu de Malgrat de Mar ens ha facilitat les dades de les famílies Betriu i Torà, Míguez Betriu i Latorre Betriu, així com diferents anècdotes de totes elles.

Veure l'arbre >>
El Decorós Betriu al programa El Foraster de TV3. Al presentador, en Quim Masferrer, es veu que li va fer gràcia de trobar algú que es digués Decorós i en va estar fent broma tot el programa >>
En Joan Bellatriu explicant les destrosses patides a la seva finca d'Argentona per la calamarsada que va afectar el Maresme el vespre del 14 de febrer 2016. >>
Entrevista a TVE a la Núria Betriu consellera delegada d'Acció. >>El Sadurní Betriu entrevistat a "Espai Terra" de TV3 >>


Francesc Betriu i Canal i Ramona Rocamora i Millet de Cal Sastret d'Organyà
Fotografia enviada per Núria Betriu i Cabeceran. També ens ha completat els arbres dels Betriu i Cabeceran >>

Al vol del airbus 320 de Germanwings que es va estavellar als Alps el 24/03/15 hi viatjava l'enginyer Toni Betriu i Capdevila, descendent de Cal Sastret d'Organyà, i que treballava a l'empresa Weidmuller de Sant Just Desvern.
Veure arbre genealògic >>
La casa de turisme rural de Cal Pallerola, bressol de molts dels nostres avantpassats, ja té web >>
Felicitem a la Maria per la important tasca de rehabilitació que ha fet a la casa i us la recomanem. No tothom pot passar uns dies a la casa dels seus avantpassats i amb tots els luxes moderns.


Un reliquiari de plata és el que, el 1702, encarregà l'ajuntament d'Olot per a guardar-hi les relíquies de Sant Fortunat i Santa Justina, que un tal P. Bolós (potser el caputxí fra Rafel Bolós) havia portat de Roma amb destinació a l'esglèsia de la Mare de Déu del Tura. El mateix donant havia dissenyat la forma del reliquiari i la seva elaboració fou encarregada a l'argenter olotí Josep Biatriu. Al cap d'un any, el reliquiari ja estava fet, però es veu que Biatriu no seguí estrictament el model que se li havia donat, sinó que l'hauria fet més complert. L'ajuntament, doncs, es negà a abonar-li el que per aquesta raó demanava de més: "Se ha resolt que al official que ha fet lo reliquiari dels sants màrtirs no se li done per son treball sinó lo que se li prometé, no obstant lo dir ell que ha accedit [= excedit] en lo treball de dita manifetura, perquè fonch sens ordre de dita universitat."
Extret de les pàgines personals de l'olotí Miquel Puig Reixach.

Els Vitriu de Tucuman (Argentina)


Estem treballant l'arbre de la família Betriu-Català, originaris d'Esterri de Cardós i que van emigrar a França cap al 1910. Aquest agost hem estat a Esterri de Cardós, on malauradament es van cremar els arxius durant la guerra civil, i per tant no hem pogut trobar el rastre de la família. Per la part de descendents, la Sèverine Cavaillé des de França ens està aportant numeroses dades dels seus descendents. Veure l'arbre >>Estem construint amb el Jorge Vitriu l'arbre dels Vitriu de Tucuman a l'Argentina. Veure l'arbre >>

Segons qui era el capellà a Perles a final del segle XIX, escrivia les partides de naixement com Betriu Vilana o com Vitriu Bilana, de forma que els Vitriu de Tucuman els va tocar marxar amb documents on figuraven com Vitriu Bilana.Hem trobat a Internet el document d'emigració al Brasil l'any 1963 del Carles Betriu i Renyé. En Carles ens ha aclarit que sol va estar al Brasil de pas cap al Paraguai, on hi havia el seu pare.

La Consol Betriu que va emigrar a l'Argentina amb el seu germà Francesc l'any 1917, es va casar amb en Miquel Miró i un fill seu José, nascut a Buenos Aires el 1930 va emigrar al Brasil.

Hem trobat una familia Betriu i Malé que a finals del segle XIX van viure a Terrassa i van tenir com a mínim 3 fills, Josep, Jaume i Joan, encara que no hem sabut trobar descendents posteriors.
Al 2018 quan s'ha publicat els padrons de Terrassa corresponents a aquells anys hem pogut aclarir una mica el que debía passar. El pare Joan Betriu nascut a Guixers i de professió pastisser, va morir entre 1888 i 1894, deixant vídua a la seva dona Antònia amb 3 fills petits, i per tant devien marxar de Terrassa, doncs al padró de 1900 i posteriors ja no hi figuren.
Veure l'arbre >>Fitxes de 2 exilats republicans d'Organyà dels que no hem pogut establir encara els lligams.
La Càndida Campa i Betriu va morir a la ciutat de Baden al nord de Suïssa l'any 2012.


Hem trobat el pergamí dels capitols matrimonials de l'any 1507 entre Salvador Beatriu de Perles Sobiranes, fill del Salvador Beatriu citat al fogatge de 1497, i Johana Pecuruyll del Mas Pinyes de Sallent (Coll de Nargó). És una gran troballa, doncs ens permet tenir noves dades dels primers Beatrius dels que tenim constància a Perles.
Visualitzar el pergamí >>

Gràcies a la Carmen Cervós estem completant l'arbre dels Betriu Aixàs de St. Julià de Lòria d'Andorra. Veure l'arbre >>

Gràcies a que la majoria d'arxius departamentals francesos ja són accessibles a internet, hem pogut lligar l'arbre de la família de Francesc Betriu i Trinitat Català d'Esterri de Cardós i que van emigrar al departament francès de Tarn et Garonne cap al 1920. >>¿Com hi havia anat a parar l'Antoine Bétriu a Bourges al departament francès del Cher al centre de França? I quins eren els seus orígens?.

Segons el registre del seu decès, aquest monjo de l'ordre de St. Agustí de 57 anys, havia nascut a Valladolid l'any 1801 o el 1802 i se'n desconeixia el nom dels pares.
Una possible explicació seria que els seus pares haguessin seguit l'exercit napoleònic des de Catalunya fins a Valladolid, on les tropes napoleòniques van estar-hi allotjades en el seu pas cap a Portugal. Curiosament un dels llocs on van ser allotjades era el convent de St. Agustí.

Maurici Lucena i Betriu exportaveu del PSC al Parlament de Catalunya.

Aquest Febrer 2013 ha mort el Jacint Betriu i Cabrol, als 90 anys d'edat.A dalt al centre en aquesta foto de l'escola de Bellpuig de l'any 1929.


Carrer dedicat al Josep Betriu i Cots a Lleida entre els barris de la Bordeta i els Magraners. Que sapiguem és el primer carrer dedicat a un Betriu.

Al Manuscrit de 1457 de les deliberacions consulars en relació amb el pagament de mil ducats deguts pel contracte d'arrendament de la seca de Perpinyà (arxiu municipal de Perpinyà), hi apareix en Guillem Biatriu obrer de la dita seca.
De com la Lola Betriu de cal Cases d'Oliana es va convertir en Lolita de Bouza a Lugo.

En el año 1945 Lola estaba en Cal Cases cuando la vinieron a avisar de que fuera a la fonda porque acababa de llegar un reemplazo con unos alféreces muy guapos. Ven que jugaremos a prendas, le dijo su prima Pilar...
Federico,23 años, alferez de la milicia universitaria, había sido destinado desde su Ortigueira natal a Coll de Nargo para "luchar" contra los maquis ( el pobre había aprobado tiro en la academia a cambio de enseñar a leer y escribir al sargento) y dadas las condiciones iban a comer y a dormir, cuando las guardias lo permitían, a Oliana, a la fonda Victor.
El, siempre con un libro, se sento con sus compañeros y unos enormes ojos grises entraron y le robaron el corazón, se puso a leer a Rosalia de Castro intentando evadirse del juego de prendas y de sus ojos y de su risa y de su voz... se había enamorado. El juego continuaba y Lola perdió y tenia que sacar a bailar a uno, miro alrededor y el capitán Tovar que iba de guapo hizo el amago de levantarse pero Lola paso de largo y se fue a sacar al lector... se le cayo el libro y sus 1.82 malamente se levantaron para bailar con aquella que seria el amor de su vida...


Interessant article de l'ARCHIVIO STORICO LOMBARDO sobre el possible origen del cognom Betrius.

Per quanto spetta alla battaglia che ebbe per conseguenza la fine del regno di Vitellio e l'ascensione al trono di Vespasiano, verso la fine d'ottobre (probabilmente il 26 di quel mese dell'anno 69 d. C.) (i), non si conosce che sotto il nome di Bedriacus^ dato da Tacito (2), o Betriacus, secondo Svetonio. Betriacus o Bedriacus deriva da un genti- lizio Betrius o Bedrius; e questo gentilizio è lo svolgimento d'un nome d'uomo in celtico, Be/ros, Bedros, conservato nella toponomastica spa- gnola San Martin de Bedro e Bedros, entrambi in provincia di Lugo, Bedra in provincia di Coruna. Si rinvien pure Bedro in Portogallo, e il derivato Betracq in Francia, Bassi Pirenei. L'Italia ci off"re Bedero (Como). Nulla di pivi frequente che i nomi di luogo, l'origine dei quali risalga a nomi d'uomini, cioè ai nomi dei primi proprietari ufficialmente conosciuti, la possessione dei quali era stata contemporanea allo sta- bilimento del primo catasto romano.
Antiga etiqueta de conserves "A. BETRIUS ACEITUNAS Y CONSERVAS BARCELONA"
Del regidor de l'Ajuntament de Barcelona durant els anys 50 i 60 Alexandre Betrius >>
En Joan al Telenoticies de TV3. Veure Video >>

Hem trobat a Internet un arbre genealògic que cita en Blai Biatriu nascut a Vinyes (Vignes) Bisbat de Rodes (Rodez a l'avui departament de l'Aveyron), casat amb Anna Gracia Camps al 1628 a Olot i mort el 1648.
Aquesta matrimoni donà lloc a la familia Biatriu que durant els segles XVII i XVIII va viure en aquella ciutat.
Veure arbre >>
El Febrer del 2007 l'Ajuntament d'Olot acordà posar a un carrer el nom del Mas de Biatriu, nom del mas que hi havia hagut a Olot segurament pertanyent a alguna de les branques de la familia Biatriu esmentada.
Col.laboració publicada al diari 'El Segre' de Lleida el 18/06/09 sobre la figura d'en Josep Betriu i Cots amb motiu del primer aniversari de la seva mort i feta per en Maurici Lucena i Betriu net seu i actual president del Consell de l'Agència Espacial Europea.
Llegir article >>

La Maria Pal de Cal Guàrdia de Lavansa ens ha deixat fotografiar el seu arxiu de Cal Guàrdia i de Cal Pallerola que inclou 80 documents i unes quantes fotografies. A la imatge Cal Pallerola als anys 40 amb la familia Planavila i Betriu.
Veure foto ampliada >>En Joan Bellatriu de Mataró ens ha fet arribar còpies d'un parell de pergamins on figuren Beatrius/Besatrius. A la imatge un fragment del testament d'en Pere Beatrius d'Argentona de 1385.
L'altre de 1246 s'ha convertir en el document més antic del que tinguem constància que faci referència a un Betriu.
Veure ressenya de Cal Bellatriu d'Argentona >>El Dissabte dia 22 de Novembre vam fer una trobada l'equip de la web per a decidir el propers pasos a fer. A la foto en Joan Peytavi de la Catalunya Nord, en Josep Betriu de Catalunya (Sud)i en Josep Mª Betriu d'Andorra.
Veure foto ampliada >>
Hem completat l'arbre genealògic dels Betriu de Cal Cases d'Oliana gràcies als 60 documents que han arribat a les mans d'en Josep Mª Betriu i Puig en una caixa de fusta i que fa que haguem pogut enllaçar amb els Betriu més antics. En Joan Peytaví ja n'ha acabat l'inventari.
Veure inventari >>
Veure arbre >>
Veure foto ampliada >>

Gracies a l'hemeroteca del diari 'La Vanguardia' hem pogut saber moltes dades de les families Betriu barcelonines de finals del XIX i inicis del XX. Com la Betriu Forés que l'any 1925 es va comprar un cotxe marca Gray americà.
Veure arbre >>
O que el soldat Bonifaci Navarro Betriu morí a la guerra de Cuba el 1898 rebent els seus pares una pensió anual de 182 ptes (Un probable germà seu, Jaume Navarro Betriu, moria a Barcelona amb 82 anys el 1962). No és d'estranyar doncs que un altre soldat Joan Betriu Vives desertés de l'exercit aquells anys.