Pàg. principal

Novetats

Arbres Genealògics:
     Avantpassats
     Families Actuals
     Dades incompl.

Info del Cognom:
     Origen
     Dist.Comarcal
     Dist.Dept.França
     Telefons
     Cases Pairals      Llibres

Agraïments

Portades anteriorsEl llibre sobre Ramon Frederic Vilana-Perlas i Camarasa, secretari personal del rei Carles III, ha fet servir informació de la nostra web per a documentar-se.

El Pol Moya i Betriu ha participat en la prova de 800m. en els jocs olímpics de Rio de Janeiro 2016 representant a Andorra.
Veure l'arbre >>


L'Asunción Míguez Betriu de Malgrat de Mar ens ha facilitat les dades de les famílies Betriu i Torà, Míguez Betriu i Latorre Betriu, així com diferents anècdotes de totes elles.

Veure l'arbre >>
El Decorós Betriu al programa El Foraster de TV3. Al presentador, en Quim Masferrer, es veu que li va fer gràcia de trobar algú que es digués Decorós i en va estar fent broma tot el programa >>
En Joan Bellatriu explicant les destrosses patides a la seva finca d'Argentona per la calamarsada que va afectar el Maresme el vespre del 14 de febrer 2016. >>
Entrevista a TVE a la Núria Betriu consellera delegada d'Acció. >>El Sadurní Betriu entrevistat a "Espai Terra" de TV3 >>


Francesc Betriu i Canal i Ramona Rocamora i Millet de Cal Sastret d'Organyà
Fotografia enviada per Núria Betriu i Cabeceran. També ens ha completat els arbres dels Betriu i Cabeceran >>

Al vol del airbus 320 de Germanwings que es va estavellar als Alps el 24/03/15 hi viatjava l'enginyer Toni Betriu i Capdevila, descendent de Cal Sastret d'Organyà, i que treballava a l'empresa Weidmuller de Sant Just Desvern.
Veure arbre genealògic >>
La casa de turisme rural de Cal Pallerola, bressol de molts dels nostres avantpassats, ja té web >>
Felicitem a la Maria per la important tasca de rehabilitació que ha fet a la casa i us la recomanem. No tothom pot passar uns dies a la casa dels seus avantpassats i amb tots els luxes moderns.


Un reliquiari de plata és el que, el 1702, encarregà l’ajuntament d’Olot per a guardar-hi les relíquies de sant Fortunat i santa Justina, que un tal P. Bolós (potser el caputxí fra Rafel Bolòs) havia portat de Roma amb destinació a l’església de la Mare de Déu del Tura. El mateix donant havia dissenyat la forma del reliquiari i la seva elaboració fou encarregada a l’argenter olotí Josep Biatriu. Al cap d’un any, el reliquiari ja estava fet, però es veu que Biatriu no seguí estrictament el model que se li havia donat, sinó que l’hauria fet més complet. L’ajuntament, doncs, es negà a abonar-li el que per aquesta raó demanava de més: “Se ha resolt que al official que ha fet lo reliquiari dels sants màrtirs no se li done per son treball sinó lo que se li prometé, no obstant lo dir ell que ha accedit [= excedit] en lo treball de dita manifetura, perquè fonch sens ordre de dita universitat”.
Extret de les pàgines personals de l'olotí Miquel Puig Reixach.

Els Vitriu de Tucuman (Argentina)


Estem treballant l'arbre de la família Betriu-Català, originaris d'Esterri de Cardós i que van emigrar a França cap al 1910. Aquest agost hem estat a Esterri de Cardós, on malauradament es van cremar els arxius durant la guerra civil, i per tant no hem pogut trobar el rastre de la família. Per la part de descendents, la Séverine Cavaillé des de França ens està aportant numeroses dades dels seus descendents. Veure l'arbre >>Estem construint amb el Jorge Vitriu l'arbre dels Vitriu de Tucuman a l'Argentina. Veure l'arbre >>

Segons qui era el capellà a Perles a final del segle XIX, escrivia les partides de naixement com Betriu Vilana o com Vitriu Bilana, de forma que els Vitriu de Tucuman els va tocar marxar amb documents on figuraven com Vitriu Bilana.Hem trobat a Internet el document d'emigració al Brasil l'any 1963 del Carles Betriu i Renyé. En Carles ens ha aclarit que sol va estar al Brasil de pas cap al Paraguai, on hi havia el seu pare.

La Consol Betriu que va emigrar a l'Argentina amb el seu germà Francesc l'any 1917, es va casar amb en Miquel Miró i un fill seu José, nascut a Buenos Aires el 1930 va emigrar al Brasil.

Hem trobat una familia Betriu i Malé que a finals del segle XIX van viure a Terrassa i van tenir com a mínim 3 fills, Josep, Eusebi i Joan, encara que no hem sabut trobar descendents posteriors.Fitxes de 2 exilats republicans d'Organyà dels que no hem pogut establir encara els lligams.


Hem trobat el pergamí dels capitols matrimonials de l'any 1507 entre Salvador Beatriu de Perles Sobiranes, fill del Salvador Beatriu citat al fogatge de 1497, i Johana Peremiquel del Mas Pinyes de Sallent (Coll de Nargó). És una gran troballa, doncs ens permet tenir noves dades dels primers Beatrius dels que tenim constància a Perles. Visualitzar el pergamí >>

Gràcies a la Carmen Cervós estem completant l'arbre dels Betriu Aixàs de St. Julià de Lòria d'Andorra. Veure l'arbre >>

Gràcies a que la majoria d'arxius departamentals francesos ja són accessibles a internet, hem pogut lligar l'arbre de la família de Francesc Betriu i Trinitat Català d'Esterri de Cardós i que van emigrar al departament francès de Tarn et Garonne cap al 1920. >>¿Com hi havia anat a parar l'Antoine Bétriu a Bourges al departament francès del Cher al centre de França? I quins eren els seus orígens?.

Segons el registre del seu decés, aquest monjo de l'ordre de St. Agustí de 57 anys, havia nascut a Valladolid l'any 1801 o el 1802 i se'n desconeixia el nom dels pares.
Una possible explicació seria que els seus pares haguessin seguit l'exercit napoleònic des de Catalunya fins a Valladolid, on les tropes napoleòniques van estar-hi allotjades en el seu pas cap a Portugal. Curiosament un dels llocs on van ser allotjades era el convent de St. Agustí.

Maurici Lucena i Betriu exportaveu del PSC al Parlament de Catalunya.

Aquest Febrer 2013 ha mort el Jacint Betriu i Cabrol, als 90 anys d'edat.A dalt al centre en aquesta foto de l'escola de Bellpuig de l'any 1929.


Carrer dedicat al Josep Betriu i Cots a Lleida entre els barris de la Bordeta i els Magraners. Que sapiguem és el primer carrer dedicat a un Betriu.

Al Manuscrit de 1457 de les deliberacions consulars en relació amb el pagament de mil ducats deguts pel contracte d'arrendament de la seca de Perpinyà (arxiu municipal de Perpinyà), hi apareix en Guillem Biatriu obrer de la dita seca.
De com la Lola Betriu de cal Cases d'Oliana es va convertir en Lolita de Bouza a Lugo.

En el año 45 Lola estaba en Cal Cases cuando la vinieron a avisar de que fuera a la fonda porque acababa de llegar un reemplazo con unos alfereces muy guapos. Ven que jugaremos a prendas, le dijo su prima Pilar...
Federico,23 años, alferez de la milicia universitaria, habia sido destinado desde su Ortigueira natal a Coll de Nargo para "luchar" contra los maquis ( el pobre habia aprobado tiro en la academia a cambio de enseñar a leer y escribir al sargento) y dadas las condiciones iban a comer y a dormir, cuando las guardias lo permitian, a Oliana, a la fonda Victor.
El, siempre con un libro, se sento con sus compañeros y unos enormes ojos grises entraron y le robaron el corazon, se puso a leer a Rosalia de Castro intentando evadirse del juego de prendas y de sus ojos y de su risa y de su voz... se habia enamorado. El juego continuaba y Lola perdio y tenia que sacar a bailar a uno, miro alrededor y el capitan Tovar que iba de guapo hizo el amago de levantarse pero Lola paso de largo y se fue a sacar al lector... se le cayo el libro y sus 1.82 malamente se levantaron para bailar con aquella que seria el amor de su vida...


Interessant article de l'ARCHIVIO STORICO LOMBARDO sobre el possible origen del cognom Betrius.

Per quanto spetta alla battaglia che ebbe per conseguenza la fine del regno di Vitellio e l'ascensione al trono di Vespasiano, verso la fine d'ottobre (probabilmente il 26 di quel mese dell'anno 69 d. C.) (i), non si conosce che sotto il nome di Bedriacus^ dato da Tacito (2), o Betriacus, secondo Svetonio. Betriacus o Bedriacus deriva da un genti- lizio Betrius o Bedrius; e questo gentilizio è lo svolgimento d'un nome d'uomo in celtico, Be/ros, Bedros, conservato nella toponomastica spa- gnola San Martin de Bedro e Bedros, entrambi in provincia di Lugo, Bedra in provincia di Coruna. Si rinvien pure Bedro in Portogallo, e il derivato Betracq in Francia, Bassi Pirenei. L'Italia ci off"re Bedero (Como). Nulla di pivi frequente che i nomi di luogo, l'origine dei quali risalga a nomi d'uomini, cioè ai nomi dei primi proprietari ufficialmente conosciuti, la possessione dei quali era stata contemporanea allo sta- bilimento del primo catasto romano.
Antiga etiqueta de conserves "A. BETRIUS ACEITUNAS Y CONSERVAS BARCELONA"
Del regidor de l'Ajuntament de Barcelona durant els anys 50 i 60 Alexandre Betrius >>
En Joan al Telenoticies de TV3. Veure Video >>

Hem trobat a Internet un arbre genealògic que cita en Blai Biatriu nascut a Vinyes (Vignes) Bisbat de Rodes (Rodez a l'avui departament de l'Aveyron), casat amb Anna Gracia Camps al 1628 a Olot i mort el 1648.
Aquesta matrimoni donà lloc a la familia Biatriu que durant els segles XVII i XVIII va viure en aquella ciutat.
Veure arbre >>
El Febrer del 2007 l'Ajuntament d'Olot acordà posar a un carrer el nom del Mas de Biatriu, nom del mas que hi havia hagut a Olot segurament pertanyent a alguna de les branques de la familia Biatriu esmentada.
Col.laboració publicada al diari 'El Segre' de Lleida el 18/06/09 sobre la figura d'en Josep Betriu i Cots amb motiu del primer aniversari de la seva mort i feta per en Maurici Lucena i Betriu net seu i actual president del Consell de l'Agència Espacial Europea.
Llegir article >>

La Maria Pal de Cal Guàrdia de Lavansa ens ha deixat fotografiar el seu arxiu de Cal Guàrdia i de Cal Pallerola que inclou 80 documents i unes quantes fotografies. A la imatge Cal Pallerola als anys 40 amb la familia Planavila i Betriu.
Veure foto ampliada >>En Joan Bellatriu de Mataró ens ha fet arribar còpies d'un parell de pergamins on figuren Beatrius/Besatrius. A la imatge un fragment del testament d'en Pere Beatrius d'Argentona de 1385.
L'altre de 1246 s'ha convertir en el document més antic del que tinguem constància que faci referència a un Betriu.
Veure ressenya de Cal Bellatriu d'Argentona >>El Dissabte día 22 de Novembre vam fer una trobada l'equip de la web per a decidir el propers pasos a fer. A la foto en Joan Peytavi de la Catalunya Nord, en Josep Betriu de Catalunya (Sud)i en Josep Mª Betriu d'Andorra.
Veure foto ampliada >>
Hem completat l'arbre genealògic dels Betriu de Cal Cases d'Oliana gràcies als 60 documents que han arribat a les mans d'en Josep Mª Betriu i Puig en una caixa de fusta i que fa que haguem pogut enllaçar amb els Betriu més antics. En Joan Peytaví ja n'ha acabat l'inventari.
Veure inventari >>
Veure arbre >>
Veure foto ampliada >>

Gracies a l'hemeroteca del diari 'La Vanguardia' hem pogut saber moltes dades de les families Betriu barcelonines de finals del XIX i inicis del XX. Com la Betriu Forés que l'any 1925 es va comprar un cotxe marca Gray americà.
Veure arbre >>
O que el soldat Bonifaci Navarro Betriu morí a la guerra de Cuba el 1898 rebent els seus pares una pensió anual de 182 ptes. No és d'estranyar doncs que un altre soldat Joan Betriu Vives desertés de l'exercit aquells anys.